Ensituntumaa esineiden tulostamisesta.

Ensituntumaa esineiden tulostamisesta.

alkuperäinen osa sirpaleinatulostettu osa paikallaan
Kävipä tässä taannoin, että sellaisesta halpisblenderista napsahti voimansiitopalikka rikki. Mokoma kapine jäisi nyt turhan helpolla jätteeksi tuumin, mutta sitten muistin, että hacklabilla on 3d-tulostin jota on pitänyt kokeilla jo aikaa sitten. Tässäpä riittävän yksinkertainen projekti ja syy sen kokeiluun.

Ensimmäinen askel oli mitata ja mallintaa alkuperäinen esine. Tuollaista en ole ennen harrastanut, mutta minulle suositeltu OpenSCAD osoittautui toimivaksi työkaluksi kyseiseen hommaan. Kyseisellä työkalullahan käytännössä ohjelmoidaan esine käyttäen alkeisprimitiiveja ja niiden erilaisia liitoksia. Ainoaksi hankalammaksi tai aikaavieväksi osoittautui monitahokkaiden mallinnus niiden sivukolmioiden määrittelyn vaivalloisuuden takia. Ehkä asian voi tehdä helpommin, mutta ohjelmistoa aikaisemmin käyttämättöneenä tuo kohta vaati manuaalin selailua ja ihmettelyä melkein ärsyttävän tovin verran.

Itse tulostus sujui mallikkaan helposti labilla: torsinohjauskoneelta löytyi seikkaperäiset ohjeet, ja itse laitekin on rakenteeltaan selkä, ettei alkuun ilmaantunutta ensimmäisen tulostuskerroksen irtoamisongelmaa joutunut kauaakaan ihmettelemään. (taso tai X akseli oli hieman vinossa, mikä korjaantui pienellä säädöllä ja tulostuskohtaa muuttamalla).  Tulostettu kappale napsahti kivasti paikalleen ja voimansiirto, siis tuo uusi osa, toimii ainakin tyhjällä kannulla ja kevyellä kuormalla, mutta epäilen PLA:n olevan sen verran pehmeää että moottori pyöräyttää itselleen kolon suurempaa vastusta kohdatessa.

Aikaa koko touhuun meni kaikkine uuden oppimisineen sellaiset viitisen tuntia, eli ei mikään paha rasti.

Palikka löytyy Thingiversestä.

3 thoughts on “Ensituntumaa esineiden tulostamisesta.

  1. Tulostutin itselleni urkupedaalin kuoren jokin aika sitten. Haastetta lisäsi, että kyseinen kotelo ei ole ollut kokonainen vuosikymmeneen eikä palojakaan ollut jäljellä. Käytin mallinnukseen Blenderiä ja mittasin kaiken noin 10 kertaa. Kannatti olla tarkka, lopputulos istuu pedaalin ympärillä erittäin hyvin ja jopa malliin laitetut ruuvireiät osuivat kohdilleen! Kotelon olisi voinut tosin tehdä korkeammaksi, mutta en halunnut ottaa turhia riskejä.

    http://www.flickr.com/photos/sampon/5074576974/

    Tulostaminen kaupallista puljua käyttäen oli vain pirun kallista. Luuletko, että hacklabin välineillä onnistuisi jopa tuon kokoluokan osa?

    1. Viestistäsi ei selviä kuoren koko joten vähän hankala antaa vastuata. Standardi Mendelin tulsotusalue on kokoa 180d x 210w x 140h (mm). Reaalisesti tulostettavissa olevan kappaleen koko lienee tuota pienempi ehkä.

  2. Ainahan voi myös tulostaa osissa ja vaikka liimata lopuksi yhteen.

Comments are closed.

Comments are closed.